Labtolab meeting #2 at Medialab-Prado

Labtolab's second offical meeting took place between 7-11 June 2010 in Madrid. Labtolab program is a joint effort of five european media labs with an aim to think about the alternative forms of sharing knowledge and the possibilities of non-standard and whole-life-last ways of learning in general.

The EU granted co-operation was initiated by Crealab in Nantes and includes as founder participants Constant from Brussels, Medialab-Prado from Madrid, Area10 from London and Kitchen Budapest.

On the first two days we had a quick insight in the Interactivos?'10: Neighborhood Science workshop, which was running at Medialab-Prado paralel to Labtolab meeting.

Btw, Medialab-Prado received an Honorary Mention at Prix Ars Electronica in 2010 for running Interactivos? workshops.

We saw the presentations of those 10 projects which were selected for the workshop from the many proposals received. On Tuesday selected papers were presented and invited speakers delivered lectures.

From Wednesday our focus was pointed at Labtolab meeting. Many new participants joined the initiative: above the 5 founding members which were present at the first meeting in December 2009, representatives of many medialabs attended this meeting from Latin-America, including Argentina, Chile, Peru, Mexico, and also from Europe. The participating organizations are all of diverse backgrounds concerning institutional structure and financial setup.

Thursday night Pecha Kucha-style presentations were given. Attila Bujdosó presented the work life in KIBU. He focused on how free-minded, playful or funny ideas, which are often considered as crazy, lead to seriour projects, how projects are redefined, recycled, recontextualized or developed to something totally else.

Late night the apéroCODELAB event took place where participants showed live demos, and did audio-visual performances.

A találkozó programja részeként két új, izgalmas izgalmas helyszínre is ellátogattunk:

Az egyik az Intermediae volt a Matadero Madridban (ami egy volt vágóhídból az ipari épületek átalakításával kialakított kulturális negyed). Az Intermediae érdekessége, hogy kifejezetten kisérleti hely: arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan tud egy közintézmény lépést tartani a világgal. Az Intermediae tehát egyben a kisérlet helyes és tárgya.

A másik a Tabacalera a Lavapies városrészben. Egy volt dohánygyár épületét kulturális célra akarja használni az önkormányzat, de amíg nem kezdődik meg az építkezés, addig kb. 1 évre a helyiek kezébe adta, hogy töltsék meg programmal, tartalommal, aktivitással. A Tabacalera most nyílt a június 12-i hétvégén, pénteken már igencsak készültek a helyiek. Elég nagy épületegyüttesről van szó, ahol színházat, bárt, kiállítóteret, óvodát(!) és még rengeteg dolgot rendeznek be az emberek - mindezt önkéntes alapon. Kicsit olyan, mint egy foglaltház, teljesen alulról (vagyis inkább alig-) szerveződik, viszont annyiban eltér, hogy legális keretek között marad.

Pénteken este a program zárásaként Dorkboton vettünk részt az Off Limits galériában. Az esemény annyiban különleges volt, hogy az egyik előadó Douglas Repetto, a Dorkbot alapítója volt. (2000-ben New York-ban kezdte el szervezni a Dorkbotot, és azóta is személyesen részt vesz a szervezésben.)