Kupica

Kupica nevű projektünk a Fütyülős pálinka és az ARC magazin közös tárgytervező pályázatára készült. Kütyüket, mütyüröket és cuccokat lehetett küldeni nekik. Projektünk a ‚mütyür‘ kategóriában be is jutott a legjobbak közé, így május 24 és június 8 között irány a Merlin: itt tekinthető meg egy kiállítás keretében az összes nyertes munka.

Résztvevő kutatók

Horváth Edina Cecília, Lakatos Dávid

A Kupica egy pohár, ami szenzorokkal meg tudja mondani, hogy mennyi ital van benne. Bluetooth kapcsolattal kommunikálni tud a bárpulttal: „szól“, ha újratöltést kér, különböző statisztikákat lehet készíteni vele(ki, mikor, mennyit, milyen sebességgel ivott). A bárpult összegyűjti az információkat, amiket később a neten lehet publikálni – például megjelenhetne mindenki iwiw profiljában, hogy merre járt előző este.

Bár elsőre valószínűleg furcsa ez az ötlet, de szerintünk igenis életképes lehet, hiszen a kocsmák, bárok, sörözők fontos (interaktív) szocializációs helyek, nincs ember, aki ne járna ezek különböző formáiba. Nemcsak az emberek nyitottabbak ilyenkor, hanem reméljük, hogy jellegükből adódóan maguk a helyek is fogékonyak az ilyenfajta újításokra.

Eredetileg üvegből készült volna (mint minden rendes pohár), de mivel azzal igen nehéz dolgozni és az idő is sürgetett minket, így műgyantát használtunk, ami remekül bevált. Az összes tartozék, érzékelő a pohárban magában belülre van integrálva, semmi sem lóg ki belőle. Pohár oldalában futnak felfele az elektródák, amik picit kilógnak a pohár belseje felé különböző magasságokban, hogy érzékeljék a folydékszintet.

Az aljában van a bluetooth modul, ami egy mikrokontrollerrel van vezérelve, ami kommunikál a bár számítógépével. Jelenleg egy hub-hoz 7 poharat lehet csatlakoztatni, de a jövőben a fejlesztésekkel természetesen ez tovább bővülhet.
Indukciós töltővel szeretnék üzemeltetni: így nem kellene csatlakoztatni semmihez, csak egy adott helyre kellene lerakni, ahol feltöltődik.

Szeretnénk elérni, hogy a jövőben valóban találjunk partnert ehhez az ötlethez és kint a való életben is kipróbálhassuk azt, ami a KIBU-n belül már él. Szeretnénk, ha az embereknek lenne saját Kupicájuk, a személyiségüknek megfelelően. Tervezhetne mindenki magának saját poharat és azzal járhatna a ‚Kupica elfogadó helyek‘ közt.